Utredningen, som er en revisjon av rapport fra 2019, ble bestilt av Sysselmesteren. Den oppdaterte boligbehovsutredningen skal ligge til grunn for revideringen av arealplan for Longyearbyen.

Underskudd

Behovet for boligbehovsutredning ble utløst av skredene i 2015 og 2017 som rammet Longyearbyen og førte til at 107 boliger ble ødelagt. Disse boligene ble imidlertid erstattet. Det er bygget 132 nye boliger siden 2018. Det er totalt 1309 boliger i Longyearbyen i dag. Av disse er minst 30 tatt ut av bruk på grunn av bygningskvalitet, usikkert fundament eller brannskader. I tillegg skal ytterligere 61 boenheter i Lia saneres, i henhold til politisk vedtak og overordnet plan for skredsikring.

Per 2023 står Longyearbyen overfor en utfordring med et underskudd på 9 boliger i forhold til tapet etter skredene, medregnet boligene i Lia som skal saneres. I tillegg er det 27 boenheter under oppføring og 24 boliger som har fått rammetillatelser, men som ennå ikke er påbegynt utbygd av utbyggerne.

Boligbehovsutredningens tall viser en økende kompleksitet i boligmarkedet, spesielt for dem som ikke får boligtilbud gjennom arbeidsgiver og sesongarbeidere. Dette inkluderer folk som jobber innen reiseliv, avledet virksomhet fra reiselivsnæringen og små bedrifter, i tillegg har vi faktorer som Airbnb-utleie, små boenheter og varierende utleiegrad i offentlige boliger.

Befolkningsvekst

Utredningen drøfter også hvorvidt boligutfordringen er en offentlig opp gave eller arbeidsgivers ansvar, og hvorvidt reiselivsnæringen og andre aktører bør ta større ansvar. Samtidig har Longyearbyen lokalstyre også et ansvar for god planberedskap og bokvalitet.

Boligbehovsutredningen viser endring i statlig eierskap over boligmassen i Longyearbyen, fra 61% offentlig eie i 2019 til 68% i 2023, en stor del av dette skyldes Statsbygg sitt oppkjøp av UNIS sin boligportefølje. Regjeringen har ønsket å samle den offentlig eide boligmassen hos Statsbygg og Store Norske Boliger for mer effektiv forvaltning.

Rullering av ny arealplan for Longyearbyen i gang

Arealplanen for Longyearbyen, som ble vedtatt i 2017 som gjelder frem til 2026, er under revidering. Arealplanen skal ta utgangspunkt i 0-vekst, men med en befolkningsvekst som i dag estimeres det at befolkningen kan nå rundt 2900 innbyggere i 2030. Imidlertid viser den ferske boligbehovsutredningen at man, uavhengig av utviklingsscenarioene, overoppfyller muligheten for utbygging av boliger, med et boligpotensial på ca. 600 boenheter.

Kompleks

I et samfunn som gjennomgår omstillinger i næringslivet og med tydelige føringer fra staten om å unngå ytterligere vekst, krever strategiske valg en nøye avveiing i forhold til utbygging og hvilke områder som skal prioriteres.

Diskusjonen om boligbehovet i Longyearbyen er kompleks og vil fortsette å være politisk viktig, spesielt i lys av den stadig økende befolkningsveksten og behovet for en bærekraftig boligutvikling som tar hensyn til både de som jobber på Svalbard og deres familier.

Med økende søkelys på å balansere boligbehovet og bærekraftig utvikling, vil strategiene som velges ha betydelig innvirkning på Longyearbyens fremtidige boliglandskap.

 

Fakta:

Boligbehovsutredningen har et vedlegg som beskriver status for boligpotensialet i gjeldende arealplan for Longyearbyen. Det vil si hvor mange boenheter vi antar det er mulig å bygge innenfor rammene i nåværende arealplan.

  • Boligpotensialet i gjeldende arealplan var i 2017 anslått til 620 boenheter
  • Det er revet 107 boliger som følge av skredene i 2015 og 2017.
  • Det er bygget 132 boenheter etter 2018
  • I tillegg er 27 boenheter under oppføring og vil være ferdigstilt vår/sommer 2024.
  • Det er gitt rammetillatelser til å bygge 24 boenheter til. Disse er imidlertid ikke påstartet av tiltakshaver.
  • Nye delplaner i 2022-23 har redusert boligpotensialet med 50 boenheter
  • Resterende boligpotensial i gjeldende arealplan er på ca. 360-400 boenheter
  • Det er ca. 553 sengeplasser i hybler/brakker etc. for sesongarbeidere/forskere/studenter, hvor en god andel ligger i faresoner for skred. Da har vi ikke inkludert hytter og fritidsboliger som kommer i tillegg.
Les utredningen her:

Boligbehovsutredning 2023- med Vedlegg om status boligpotensial i Longyearbyen[1].pdf