Kan døden være vakker? Kunsten stilller ofte dette spørsmålet på ulike måter. Schubert skrev strykekvartetten “Døden og Piken” i 1824, og verket - som ble skrevet i en periode da hans liv var sterkt preget av alvorlig sykdom, fattigdom og depresjon - er blitt et av kvartettlitteraturens aller viktigste. I Schuberts tid i 1800-tallets Europa var døden sterk i sin dagligdagse tilstedeværele, og Schubert ble selv ikke mer enn 31 år gammel. Den sterke følelsen som er knyttet til døden er tilstede i hele dette verket. Inspirasjonen er hentet fra en lied han tidligere hadde komponert med samme navn, og hovedmotivet (hovedmelodien) i denne lieden danner temaet for andre sats i kveldens strykekvartett. Liedteksten er skrevet av den tyske poeten Matthias Claudius.

Teksten viser oss en ung pikes desperate flukt fra Døden: “Gå, ville knokkelmann – jeg er for ung til å dø!” Men Døden griper piken mildt, og tar henne i sin favn. “Jeg er en venn, jeg kommer ikke for å straffe. Du skal få hvile mykt i mine armer.”

Medvirkende:

Brynjar Lien Schulerud, fiolin 1
Anders Melhus, fiolin 2
Julia Neher, bratsj
Håvard Bilsbak, cello

Program:

Franz Joseph Haydn (1732-1809),
Strykekvartett i G-dur, op. 77, “Lobkowitz”, nr. 1. HOB.III:81
1 - Allegro moderato
2 - Adagio
3 - Menuetto. Presto
4 - Finale. Presto

Franz Schubert (1797-1828),
Strykekvartett nr. 14 i d-moll, “Døden og piken”, D.810
1 - Allergo
2 - Andante con moto
3 - Scherzo. Allegro molto
4 - Presto

Velkommen til konsert i Longyearbyen kulturhus onsdag 17.9.2014, kl. 19.30. Billetter a kr 200 (voksen) / kr 150 (honnør/student/barn) selges via våre billettsider eller i  Rabalder cafe og bakeri (alle dager kl. 10 - 17).