Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Minnesmerket 22. juli, fotograf Mari Tefre

Avduking av minnesmerket over ofrene fra 22. juli-terroren.

Mange mennesker var tilstede da minnesmerket utenfor Svalbard kirke ble avduket i en verdig og høytidelig seremoni lørdag 20. oktober. Minnesmerket er gitt av en anonym giver til alle kommuner som mistet noen i terrorangrepene mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011. Johannes Buø, 14 år fra Mandal/Longyearbyen, ble drept på Utøya.

Sysselmann Odd Olsen Ingerø,  Einar Buø, far til Johannes, og Erlend Foss Telstø, kamerat av Johannes, holdt taler under seremonien som ble ledet av nestleder i lokalstyret, Geir Hekne. Sondre Hvedding Krogstad  leste diktet som er hugget inn på minnesmerket, Margit Skreslett, Marlene Mellum, Liv Mari Schei og en blåserkvintett fra Longyearbyen storband stod for de musikalske innslagene. Laila Buø, mor til Johannes, foretok selve avdukingen sammen med tre av kameratene til Johannes: Erlend Foss Telstø, Sondre Hvedding Krogstad og Markus Sæther. Seremonien ute ble avsluttet med blomsternedleggelse og ett minutts stillhet.

Etter avdukingen var det samling i peisestua i Svalbard kirke, der det bl.a. ble vist et billedspill som Johannes' kamerater lagde til begravelsen i Mandal.

Longyearbyen lokalstyre ønsker å takke alle som har bidratt til at Longyearbyen har fått dette flotte minnesmerket. Takk til kunstner Nico Widerberg og den anonyme giveren, til lokale aktører som har gitt praktisk og økonomisk bistand ved plasseringen, og til alle som deltok og bidro ved avdukingsseremonien. En spesiell takk til Svalbard kirke som la godt tilrette for et  hyggelig samvær etter avdukingen.