Møtet ble lagt til Svalbard Bryggeri, hvor eier Robert Johansen fortalte sine planer for vertikalt landbruk. Dette er en landbruksteknikk der dyrking av planter foregår i vertikale lag, og kan gjøres innendørs.

Forsyninger fra fastlandet

Kort fortalt bruker Svalbard Bryggeri i dag et avfallsprodukt fra ølbryggingen, mask som gjøres om til energi i et forbrenningsanlegg. I tillegg har han gjort avtale med Longyearbyen lokalstyre om å ta imot alt avfall av trevirke, som i dag blir fraktet til fastlandet.

I disse planene ligger også et nytt bygg, som Johansen håper å få på Hotellneset.

– Overskuddsenergien vi produserer kunne blitt kjørt ut på nett, men i stedet ønsker vi å se på mulighetene for lokal matproduksjon.

Svalbard Bryggeri mener at et anlegg med vertikalt landbruk kunne sørget for 80 prosent av grønnsakene som brukes i Longyearbyen.

Arild Olsen mente at forsyningssikkerhet er en viktig faktor i eventuell fremtidig matproduksjon.

– Vi er fullstendig avhengig av forsyninger fra fastlandet. Det er interessant at det diskuteres mange mulige trusler her oppe, men en reel trussel er faktisk matforsyning. Det hadde vært fint om departementet tok en rolle i det, for dette er en av de store uløste sakene her, sa Arild Olsen.

ferdig1ny.jpg

Beredskap

Robert Johansen ønsket også å påpeke kostnadene.

– Det er en kostnad hvor vi etter hvert må finne ut om det bærer seg. Vi må finne ut hvilke virkemidler som finnes hos staten. Spørsmålet er hva Landbruks- og matdepartementet kan bistå med.

Statssekretær Wenche Westberg (Sp) synes det var spennende tanker.

– Det er litt andre forutsetninger og forhold på Svalbard, men dette er absolutt veldig interessant. I tillegg er det selvforsyning og beredskap, som er regjeringens viktigste satsningsområde, dette gjelder hele landet. Dette er noe vi snakker om jevnlig i regjering, men vi har ikke snakket så mye om Svalbard. Det skal vi gjøre nå, sa Westberg.

Arild Olsen kom med et siste ønske.

– Det hadde vært en fin kongstanke om det hadde stått noe i stortingsmeldinga som nå er i emning. Det vi mangler er en fanebærer for viktigheten av denne saken, det har vi i Robert. Han er jo det nærmeste det man kommer en bonde her oppe.

ferdig2ny.jpg