Olaf Storø

Olaf Storø (født 1953) er en av de lokale kunstnerne vi har gleden av å presentere i galleriet. Storø er opprinnelig fra Levanger, har bodd på Karmøy, og bor nå i Longyearbyen – hvor hvor han har sitt eget atelier i Sjøområdet. Han har også et atelier på Sukkestøl i Kristiansand.

Olaf er en av Longyearbyens lokale kunstnere, og de fleste offentlige bygg i byen har et eller flere av kunstnerens arbeider. Blant annet henger det en fast samling av Storøs arbeider på Isfjord Radio. Det er dog ikke bare på Svalbard Olaf virker. Blant utsmykningsoppdragene er også Kjevik flyplass i Kristiansand, og hurtigruteskipet MS Finnmark – som reiser langs Norgeskysten med 360 kunstverk signert Olaf Storø.

Olaf Storø arbeider med litografier. En fire og et halvt tonn tung litografipresse ble med Olaf på turen til Svalbard. I denne pressen trykkes litografibladene ut fra steinene Olaf har tegnet på – et motiv som siden slipes vekk. Å bruke stein er den originale form for litografitrykk – det som muliggjorde den første form for massekommunikasjon. Senere har det blitt brukt både metallplater og spesiell film, men litografiet består nå hovedsakelig som en type kunsttrykk ved bruk av stein.

Steinen er noe fast og evigvarende, og kan stå som et symbol på motivkretsen i Olaf Storøs Svalbardbilder. Bildene krinser rundt temaer som det ensomme mennesket mot naturkreftene, vennskap, ærlighet – i stor grad stabile bestanddeler i menneskets liv på Svalbard, men hele tiden satt opp i mot det mest flyktige vi har her på øya – sola, lyset – eller den absolutte mangel på det. Det er det blå lyset som stadig går igjen i Storøs bilder, fanget i den perioden lyset er i ferd med å forsvinne, eller i februar da sola atter er på vei til oss her i nord. I det blå ligger en slags melankoli, som alltid er til stede i motivene, men ofte en positiv ladet sådan. Det positive forholdet til noe som i utgangspunktet skulle ha fratatt Svalbard livet i vintermånedene – total mangel på den livgivende sola, preger både Storø og mange andre av de tallrike kunstnerne som har blitt forelsket i Svalbard. Vi er glade for at Storø har tatt konsekvensene av Svalbard-forelskelsen, blitt en del av Longyearbyen, og at vi kan tilby hans bilder her i Galleri Svalbard.

Kunstnerens hjemmeside: www.storoe.no

Tips en venn Skriv ut
Publisert 03. mai 2012 av Jan Martin Berg | Oppdatert 20. mars 2017