I likhet med fylkesmenn og kommuner på fastlandet har Sysselmannen, Longyearbyen sykehus, Longyearbyen lokalstyre, Avinor, Visit Svalbard, UNIS utarbeidet planer for handtering av evtuell Koronasmitte i Longyearbyen og på Svalbard. Instansene er i beredskap i tilfelle det kommer smittede personer til Svalbard. Det er lagt konkrete planer lokalt i tråd med anbefaling fra Folkehelseinstituttet (FHI). Vi har tett samarbeid med FHI og Helsedirektoratet, som har hovedansvaret ved en eventuell smitte/mistanke om smitte. Beredskapsrådet er orientert om planene.

Følg hygieneråd:
Smitten skjer, som ved annen forkjølelse, ved dråper som hostes eller nyses ut og ved sekret fra nesen. Fornuftig hygiene for å begrense smitte er derfor viktig. Dette omfatter bruk av engangs- lommetørklær og grundig håndvask. Dersom dette ikke er tilgjengelig, anbefales det å hoste i albuebøyen istedenfor i hendene og evt. bruke spritbasert hånddesinfeksjon (Antibac).
 
Hvilke symptomer?
Symptomer på Koronavirus er som vanlig forkjølelse, dvs luftveisinfeksjon, feber, sår hals, hoste osv.
 
Ring først – ikke møt opp på sykehuset:
Dersom noen har mistanke om smitte, bes de ringe Longyearbyen sykehus. Mulig smittede personer skal ikke sitte på venterom pga. risikoen for å smitte andre og prøvetaking må derfor avtales med helsepersonell først. Ved mistanke om smitte kontakter du sykehuset i Longyearbyen. 
Ta kontakt på tlfnr: 79 02 42 00.

 

Hold deg oppdatert ved å lese informasjon fra Folkehelseinstituttet (FHI) og fra Helsedirektoratet: