Kanskje du er i ferd med å flytte til Longyearbyen, og ønsker nyttige tips i forbindelse med dette? På denne siden har vi forsøkt å tenke gjennom hva vi lurte på og hva vi fikk bruk for første gangen vi kom til Longyearbyen. Her finner du med andre ord en del praktiske tips samt henvisning til andre av våre internettsider der vi har forsøkt å samle informasjon som vi håper kan være nyttig

Longyearbyen lokalstyre

Longyearbyen lokalstyre v/Infotorget har god oversikt over både organisasjonen og Longyearbyen for øvrig. Infotorget er lokalisert på næringsbygget midt i sentrum av Longyearbyen. Her finner du nyttig informasjon og de ansatte i Infotorget kan videreformidle kontaktinformasjon for spørsmål som de ikke kan svare på.

Boliger

De fleste i Longyearbyen får tilgang på bolig gjennom sin arbeidsgiver, men det er også en del som har kjøpt egen, privat bolig. De største huseierne er Longyearbyen lokalstyre, Statsbygg og Store Norske Boliger.

Alle boligene i Longyearbyen har radiatorer, og blir oppvarmet ved hjelp av fjernvarme som kommer fra kraftstasjonen. Kraftstasjonen er Norges eneste kullfyrte kraftverk og sørger også for elektrisiteten.

Skotøy / Klær

Det er viktig med varmt og godt skotøy. Stort sett vil de fleste finne det de trenger av uteskotøy i butikkene i Longyearbyen. Men vi har også en tradisjon med at vi tar av oss skoene i gangen så snart vi kommer inn i et hus. Derfor har de fleste husene skohyller rett innenfor inngangsdøra. Skoene tar vi ikke bare av oss når vi kommer hjem til noen, men også blant annet på hotellene, UNIS, næringsbygget og hos sysselmannen. Husk derfor også å ta med innesko som det er lett å skifte på seg.

Flytting og møbler

Dersom du flytter inn i en umøblert leilighet, bør du i utgangspunktet ta med deg det du trenger av møbler og innbo fra fastlandet, selv om du kanskje kan få kjøpt noe også i Longyearbyen. Vi vil anbefale at du undersøker dette før du kommer hit. Det finnes noe hvitevarer, men lite møbler - bortsett fra bruktsalg i forbindelse med flytting.

Utstyr, kopper og bestikk kan stort sett kjøpes i Longyearbyen. Den butikken som antagelig har størst utvalg av dette, er Svalbardbutikken. En oversikt over andre butikker, telefonnummer osv., finner du under "Bedriftsoversikt"

De fleste flyttelassene kommer oppover med båt i de rundt åtte månedene i året som Svalbard har isfri havn. Været over ishavet kan være tøft, og vi anbefaler derfor at du pakker flyttegodset ditt ekstra godt. Planlegg flyttingen godt, og reserver båtplass i god tid.

Har du tenkt å kjøpe nye møbler før du flytter oppover og få butikken til å sende varene for deg, så husk at Svalbard er fritatt for merverdiavgift. Du kan derfor be om at butikken sender varene til deg uten merverdiavgift. Butikken er imidlertid ikke pålagt å trekke ifra merverdiavgiften. Ønsker de ikke å gjøre det, vil vi bare anbefale at du forsøker neste butikk. Skjema for refusjon av MVA kan fåes hos Sysselmannen.

Bil på Svalbard

I Longyearbyen med omegn har vi rundt 45 km med vei. Bor du sentralt i Longyearbyen, har du kanskje ikke bruk for bil i det hele tatt. Har du imidlertid bil som er registrert på fastlandet og som du ønsker å ta med oppover, går dette helt greit. Ønsker du å kjøpe ny bil finnes flere forhandlere på Svalbard, eller du kan importere selv fra fastlandet eller utlandet. På Svalbard betaler du verken toll eller merverdiavgift på biler. For nærmere informasjon om priser på biler, ta kontakt med en bilforhandler. For mer informasjon om toll og avgifter, ta kontakt med Tromsø Tolldistrikt.

Telefon, internett, radio og TV

Som på fastlandet. Fra januar 2004 ble telekommunikasjonen fra fastlandet til Svalbard endret fra satellitt til fiberkabel. I 2011 åpnet verdens nordligste 4G/LTE nettverk i Longyearbyen. Telenor Svalbard kan nå levere rask internett-tilgang og en rekke TV kanaler samt leie av videofilmer direkte fra stua.

Kjøp av alkohol – alkoholkort

For å handle alkohol i Longyearbyen må du vise flybillett/boardingkort (som på andre taxfree butikker). Hvis du er fastboende vil din arbeidsgiver besørge alkoholkort til deg. Arbeidsgiver gir beskjed til sysselmannsetaten som sender kortet direkte til Nordpolet (Longyearbyens vinmonopol) for henting. Hvis du ikke har arbeidsgiver kan du søke direkte hos Sysselmannen eller partneren din kan søke for deg via sin arbeidsgiver.

Isbjørnfare, selvforsvar og skytetrening

Isbjørnen er verdens største landrovdyr, og den finnes overalt på Svalbard. Det betyr at så snart du beveger deg utenfor selve bebyggelsen i Longyearbyen, så anbefales det at man er bevæpnet.

For å bære våpen trengs våpenkort, og dette kan man søke om hos Sysselmannen. Se også mer nyttig informasjon på www.sysselmannen.no

Fritidsaktiviteter

Longyearbyen tilbyr et stort utvalg av forskjellige fritidsaktiviteter både for voksne, ungdom og barn. For nærmere informasjon om dette se vår oversikt over lag og foreninger under menyen "Kultur og idrett" samt "Ung i Longyearbyen" under "Oppvekst".

Longyearbyen er et samfunn i stadig endring. 'Nye' innbyggere kommer opp og 'gamle' reiser ned. Fritidstilbudet er derfor aldri statisk. Har du en aktivitet eller interesse som ikke tilbys, og som du gjerne vil dele med andre, er du hjertelig velkommen til å sette i gang. Du finner helt sikkert flere med samme interesse som deg.

Aktuell linker: www.svalbardturn.no og www.visitsvalbard.com

Miljøgebyr

Alle tilreisende til Svalbard må betale et miljøgebyr, der inntektene går til Svalbard miljøvernfond. Gebyret vil automatisk bli lagt på flybilletter og cruisebilletter av fly- og cruiseselskapene.

Inntektene fra miljøgebyret tilfaller Svalbards miljøvernfond. Fondsmidlene skal brukes til å initiere og stimulere gode prosjekter og tiltak som har som formål å beskytte Svalbards naturmiljø.

Fastboende på Svalbard må også betale miljøgebyr, men vil få pengene refundert. Som fastboende regnes alle som er innført i befolkningsregisteret for Svalbard.
Se www.sysselmannen.no for mer informasjon om miljøgebyret, Svalbards miljøvernfond og rutiner/skjema for refusjon av gebyr for fastboende.

Spørsmål om refusjonsordningen rettes til Svalbard likningskontor på telefonnummer 79 02 36 70 eller svalbard@skatteetaten.no.