Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Skredvarsel 23.12.2015 . middels sannsynlighet


SKREDFAREVURDERING:
Snødekket ovenfor evakuert område i Longyearbyen forventes stedvis å ha et vedvarende ustabilt lag i bunnen av snødekket. Stabiliteten av snødekket bedres sakte men det er fortsatt ustabilt. Ny nedbør kommende døgn (5-10mm) med SØ-Ø kuling vil gi ny snødrift inn i fjellsiden under Sukkertoppen og dermed øker belastningen på snødekket. Evakuert bebyggelse ligger nær foten av fjellsiden og bebyggelsen er fortsatt truet av mulige skred. Det er varslet ennå sterkere vind torsdag. Det er lite snø på vestsiden av Longyeardalen og dermed vurderes det å være liten fare for skred til bebyggelsen.


SNØ- OG SKREDOBSERVASJONER:
Det har så vidt begynt å snø i dag. Ved vei inn til Gruve 7 er det observert innblåst fast fokksnø med et tynt løsere lag 10-15cm under øverste fokksnølag.
Det ble observert løs, kornet snø i bunnen av snødekket i fjellsiden ovenfor Spisshusene etter skredet 19.12. Dette laget ventes å være vedvarende ustabilt, men snødekket vil likevel stabiliseres gradvis.
Dersom det observeres skred eller at været forverres vesentlig i forhold til varsel må dette meldes inn til Sysselmannen og NGIs assistansetelefon: 99 30 30 00.


VÆROBSERVASJONER:
Siste værobservasjon fra Longyearbyen lufthavn 23.12.2015 08:00 viste lufttemperatur på -7°C med vind på 8 m/s fra Ø. Det kom 0 mm nedbør de siste 24t og 0 mm nedbør de siste 72t. Estimert snøhøyde i området er rundt 3 cm og nysnøhøyde er ca 0 cm. Vinden avtok gradvis etter skredhendelsen 19.12. Siste døgn har vinden gradvis økt til frisk bris og vindretningen siste døgn har vært fra Ø-SØ. Gruvfjellet har SØ vind opp til 11 m/s. Middelvind 6 m/s.


VÆRUTVIKLING:
Prognosen fra met.no sine modeller for Longyearbyen lufthavn viser at temperaturen vil være uendret til -3°C i løpet av de neste 24t. Vindprognosen varsler om 15 m/s fra Ø. Det ventes 9 mm nedbør det neste døgnet og 10 mm i løpet av de neste to døgn. Varsel fra met.no: Spitsbergen onsdag: "Økning til søraustlig stiv kuling 15 m/s utsatte steder, i ettermiddag minkende i sør. Snø. Lokal snøfokk. Torsdag: Austlig frisk bris 10. Austlig sterk kuling 20 i nord, kan hende liten storm 22 m/s. Litt snø, mest i aust og nord. Snøfokk i nord."