Lokalstyreleder Arild Olsen tok statsministeren igjennom den historiske utviklingen i Longyearbyen. Han poengterte at Longyearbyen lokalstyrets oppgave er å få lokalsamfunnet til å gå rundt. Han sa at utviklingen befolkningsmessig har vært en solskinnskinnshistorie sett i forhold til hvor vi er geografisk plassert, men at dette har også medført en rekke problemstillinger som må løses opp i.

–  Kanskje vi burde flytte Longyearbyen til fastlandet? repliserte Støre humoristisk.

Energivalg

Olsen fortalte at han mener Longyearbyen er et godt samfunn å bo i, men at det også har sine utfordringer, både i samfunnet og opp mot endringer i natur, bruken av den og dimensjonering av beredskap. Han mente at Longyearbyen har alle forutsetninger for å lykkes, men at man må holde stø kurs.

Energiomstilling var neste tema, og lokalstyrelederen sa at lokalstyre nå står overfor en jobb nå hvor de må fase inn mest mulig fornybart.

Olsen sa at målet for Longyearbyen lokalstyre er å produsere billigere energi enn i dag, og avhengig av hvilken teknologi som velges, så må man se på fordeling av eventuelle merkostnader.

Kopieringskraft

Statsministeren mente at Svalbard kan få en pionerrolle i energiomstillingen i Longyearbyen.

– Dette er jo det mest utviklede området i Arktis, og jeg synes dere i lokalstyre bør være fremoverlente i forhold til at energiovergang er et tema i alle samfunn. At svalbard får en pionerrolle, og en bærekraftig økonomisk visjon er realistisk, mente Gahr Støre..

– Dette vil få stor kopieringskraft, la han til.

Olsen gikk også igjennom jobben som er gjort med skredsikring i byen, og understreket at Svalbard er  preget av at naturen har endret seg, og at Longyearbyen er en by på klimavandring.

–  Vi har brukt både penger og ressurser på skredsikring, og det har vært et stort og ambisiøst prosjekt å få på plass, sa Arild Olsen.