Det var Mia Ekeblad Eggenfellner som fikk årets kulturstipend, og årets Tyfusstatuett gikk til Jezzica Zadewasser for hennes arbeid med jentefotballen.

Ungdommens kulturstipend ble delt ut for 19. gang, og årets mottaker ble av juryen beskrevet slik:

«Årets vinner er svært aktiv og beskrives som en person som har en vennlig og ydmyk holdning. Hun har en ekstraordinær tilstedeværelse i sitt engasjement, er positiv og inkluderende. 

Vinneren har sitt store engasjement innenfor Longyearbyens kulturliv. Både som utøver og som en god medhjelper på flere områder. 

Vinneren har bidratt med å sette Longyearbyens kulturliv på kartet. Hun har, helt siden hun var liten, sunget på kulturskoleforestillinger, i kirka, i Polargospel, på UKM, Polarjazz Vorspiel, og ikke minst i The Voice. 

Longyearbyen setter stor pris på hennes engasjement. Hun er ett flott forbilde for barn, unge og voksne.»

Stipendet er på 15 000 kroner, i tillegg får stipendmottakeren også et trykk laget av Olaf Storø. Trykket med tittelen «Det er dokker som drar», viser et hundespann i karakteristisk svalbardnatur. Storø har fortalt at bakgrunnen er symbolsk; slik som et hundespann hele tiden drar framover, er også ungdommen med på å vise vei framover og å sprenge grenser. 

Tyfysstatuetten

I år ble statuetten delt ut for 50. gang, og den har oftest blitt delt ut til enkeltpersoner, to ganger til foreninger og to ganger til ektepar i fellesskap.

Årets prisvinner, Jezzica Zadewasser blir av juryen beskrevet som engasjert og en som stiller opp for andres trivsel i Longyearbyen. Basen har vært i Svalbardhallen, som er prisvinnerens andre hjem.

Juryen uttaler blant annet:

«Personen vi hyller i dag er, som de fleste av tidligere mottakere av statuetten, et ja-menneske. Årets prismottaker er ikke nødvendigvis en som stikker seg frem, som søker oppmerksomhet eller ønsker å synes. 

Hennes innsats ligger i å stille opp i det daglige, legge til rette for andres aktiviteter, og være en inspirator for at andre skal utvikle seg.

Hun startet sitt virke for ti år siden som drivende kraft, som trener, motivator og organisator for fotballen.

Lidenskapelig opptatt er et dekkende ord, og prisvinneren stiller derfor opp, reiser til cuper med barn og ungdom hvert år.»

Juryen understreker også hennes engasjement for jenter, og uttaler at prisvinneren har lagt til rette for et eget jentelag i Longyearbyen.

 

Longyearbyen lokalstyre gratulerer begge prisvinnere!