Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Dronning Sonja fotografert av Sølve Sundsbø Det kongelige hoff

Dronningen til Longyearbyen

H. M. Dronning Sonja har takket ja til å åpne Polarjazz 2013 og delta ved utstillingsåpning i Galleri Svalbard.

H. M. Dronning Sonja har etter invitasjon fra Longyearbyen lokalstyre ved lokalstyreleder Christin Kristoffersen takket ja til å forestå den offisielle åpningen av Polarjazz 2013 i Longyearbyen kulturhus og delta ved åpning av utstillingen "Tre reiser - Tre landskap" i Galleri Svalbard.

Arrangementene vil finne sted torsdag 31.1.2013 og programmet vil bli utarbeidet i samarbeid med Det kongelige hoff, Sysselmannen på Svalbard, Polarjazz og Longyearbyen lokalstyre. Endelig program vil bli publisert etter nyttår.

"Tre reiser - Tre landskap" er 24 dyptrykk utført av Dronning Sonja, Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. Trykkene utgjør en kunstmappe utarbeidet som et ledd i etableringen av Dronningens kunststipend, the Queen Sonja Nordic Art Award, og vises nå for første gang i Norge. For Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl er arbeidene en videreføring av egen tematikk og teknikk der landskapet står sentralt. Dronning Sonjas arbeider tar utgangspunkt i fotografier hun har tatt på Svalbard, og også her er landskap et tema. Fotografiene er overført til polymerplate og bearbeidet i dyptrykk av Dronningen selv. Samarbeidet mellom de tre har også resultert i en omfangsrik bok. Den gir en innføring i grafikkens verden, men beskriver også prosessen rundt prosjektet Tre reiser. Tre landskap. Inntektene fra salget av kunstmappene utgjør grunnkapitalen i kunstprisen som ble delt ut for første gang i juni i år.

Både Opdahl og Nupen har tidligere hatt utstillinger i Galleri Svalbard og i 2006 vant Opdahl konkurransen om å lage jubileumskunstverket i forbindelse med at Longyearbyen markerte sitt 100-årsjubileum.

Les mer om "Tre reiser - Tre landskap"
Les mer om Polarjazz.
Les mer om Galleri Svalbard.

Les mer om VIKTIG INFORMASJON TIL PRESSE OG TILREISENDE