I forrige uke gjennomførte Innovasjon Norge i samarbeid med Longyearbyen lokalstyre møte om hvordan Innovasjon Norge kan bistå bedrifter i Longyearbyen med å få realisert vekstambisjoner i samarbeid med andre bedrifter.

Innovasjon Norge tilbyr norske bedrifter faglig veiledning og finansiering til etablering og utvikling av strategiske bedriftsnettverksprosjekter fra forstudiefase til hovedprosjektfase innenfor konseptet bedriftsnettverk.

Longyearbyen lokalstyre gjennomførte i 2022 forstudien i det Innovasjon Norge-eide programmet næringsvennlig kommune. Programmet er et verktøy for kommuner som ønsker å styrke sin funksjon som tilrettelegger og samarbeidspartner for lokalt næringsliv.

Forstudien peker på fire konkrete forbedringsområder. Et av forbedringsområdene knyttes til tiltak for å forbedre informasjon, kommunikasjon og kunnskap om offentlig tilrettelegging for privat næringsutvikling.

Opplæringstiltak er en «lavt hengende frukt» hvor Longyearbyen lokalstyre i samarbeid med Innovasjon Norge Arktisk er blitt enige om 5-7 kunnskapstiltak som skal gjennomføres i 2023.

På kvinnedagen, onsdag 8. mars gjennomførtes et frokostmøte som satte søkelys på omstillingen som Longyearbyen står overfor. På dette arrangementet satte nåværende polarhelt Hedvig Hjertaker ord på personlige livserfaringer. LPO arkitekter formidlet kunnskap om sine bærekraftsprosjekter. Cafe Huskies og Ærea strategic innovation var utfordret på å se mulighetene i fremtidens Svalbard.

Både næringsfunksjonen i Longyearbyen lokalstyre, LPO arkitekter, Svalbard næringsforening, Visit Svalbard og Store Norske Kullkompani ble utfordret på å si noe om hvordan de ser på muligheten for bærekraftig lokalt næringsliv i Longyearbyen.

 

Kilder:
Bedriftsnettverk fra Innovasjon Norge
Programmet næringsvennlig kommune, Innovasjon Norge         
Tilnærming til strategisk næringsutvikling i Longyearbyen lokalstyre      
Sak om INs arrangement på kvinnedagen 13.3.2023 i Longyearbyen.