Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Moenje Foto: Knut Utler

Konsert: Moenje (3.5.)

Et møte mellom norsk folkemusikk og sørsamisk joik

Folkemusikk Nord (Kultur i Troms og Troms Fylkeskommune) og Longyearbyen lokalstyre ønsker velkommen til "Moenje" - en konsertopplevelse med joik, torader, feler, kontrabass og trommer:

onsdag 3.5. kl. 19.30 i Longyearbyen kulturhus

Billetter a kr 200 (voksen) og kr 100 (honnør/studenter/barn) kan kjøpes via våre billettsider eller i Rabalder café og bakeri.

Moenje er et møte mellom norsk folkemusikk og sørsamisk joik. Bandets to frontkvinner er Marja Mortensson som har sin bakgrunn fra sør- og umesamisk joiketradisjon, og Hilde Fjerdingøy med bakgrunn fra tradisjonsmusikken på Helgeland i Nordland. Disse tradisjonene utgjør grunnstammen i gruppens musikalske uttrykk, samtidig som musikerne i Moenje komponerer slåtter og joiker som framføres side om side med det tradisjonelle materialet.

Moenje betyr klarvær. Musikken og arrangementene bærer i seg både det klare og enkle, men har også med seg en god porsjon gråvær og kompleksitet. Her får du møte musikk som skiller seg ut fra vi er vant til, man hører ikke ofte slik musikk på radio, for å si det enkelt. Moenje legger vekt på den røffe rytmikken og særegne tonaliteten som finnes i tradisjonsmaterialet, og her er det visse likhetstrekk mellom polsdanstradisjonen på Helgeland og joiken. Det kan oppleves som om man bygger på melodiske og rytmiske fraser som ikke nødvendigvis holder seg til en fast puls, noe som gir artige og spennende melodier.

Moenje ble startet våren 2016 gjennom prosjektet Folk Sessions på Riksscenen i Oslo, i samarbeid med Folkemusikk Nord. Bandet spilte sin første konsert under Folkelarm i november. Nå er Moenje klar for å turnere i Nord-Norge i regi av Folkemusikk Nord. Først på Svalbard og i Troms i mai 2017, og så på Helgeland i oktober.

«Gruppen Moenje ble til gjennom Riksscenens prosjekt Folk Sessions og hadde sin debut under Folkelarm 2016. Det ble en stor positiv opplevelse, og kanskje ett av de fineste møtene vi har vært fødselshjelpere til mellom norsk folkemusikk og samiske sangtradisjoner. Anbefales på det varmeste.»       
Helge Skansen, daglig leder på Riksscenen

Moenje består av
Marja Mortensson - joik
Hilde Fjerdingøy - torader
Jo Einar Jansen - feler
Fredrik Luhr Dietrichson - kontrabass
Øystein Aarnes Vik - trommer

Turnérute mai 2017
3. mai  Longyearbyen kulturhus, Svalbard
4. mai  Prelaten Kro og scene, Tromsø
5. mai  Bygdetun på Lenangsøyra, Lyngen
6. mai  Senter for nordlige folk i Manndal, Kåfjord
7. mai  Mellembygd Samfunnshus, Målselv

Velkommen!