Longyearbyen lokalstyre arbeider kontinuerlig med å styrke sin funksjon som tilrettelegger og samarbeidspartner for lokalt næringsliv. For å øke kunnskapsgrunnlaget i arbeidet med strategisk næringsplan vedtok lokalstyret i 2021 å gjennomføre en forstudie kalt Næringsvennlig Longyearbyen lokalstyre. Forstudien, som ble gjennomført vinteren 2022, ble finansiert med 50 % støtte fra Innovasjon Norge.

Fagrapporten fra forstudien viser at det pågår mange positive prosesser i Longyearbyen, men rapporten peker også på at det finnes potensiale til forbedringer for å gjøre Longyearbyen lokalstyre mer næringsvennlig.

Rapporten viser blant annet at arbeidet med strategisk næringsplan bør prioriteres og at næringslivet ønsker aktiv medvirkning. Styrket arbeid med kommunikasjon, kunnskapsgrunnlag og tverrfaglig samhandling fremheves også sammen med utfordringene med boligsituasjonen i Longyearbyen. Rapporten peker også på noen generelle forbedringsområder på funksjonene som Longyearbyen lokalstyre utøver ovenfor det lokale næringslivet, slik som bedre informasjonsflyt, tydeligere rolleavklaringer, redusert saksbehandlingstid, bedre internt samarbeid, opplæring, raskere responstid på saker sammen med en konsekvent håndheving av lovlighet og reduksjon i antall saker som unntas offentlighet.  

Styringsgruppen for prosjektet (politikere, ansatte i Longyearbyen lokalstyre, tillitsvalgte og bransjeforeningene i næringslivet) stiller seg bak rapportens funn og vektlegger dermed følgende ambisjoner for det videre arbeidet:

  • Longyearbyen lokalstyre skal oppfattes som en profesjonell utviklingspartner for næringslivet.
  • Ambisjonen bør være på > 4 i totalscore fra næringslivet i 2024. Dvs. opp fra 2,45 på en skala fra 1-6 der 6 er best.
  • Et videre arbeid må forankres på styringsnivå (politikk) og ledelsesnivå (administrasjon) i Longyearbyen lokalstyre. Det er et ledelsesansvar å sikre eierskapet også intern i organisasjonen.
  • Det foretas en ny måling i 2024.

Longyearbyen lokalstyre har nå et godt faglig kunnskapsgrunnlag til å arbeide videre med neste steg i prosessen som vil omhandle beviste drøftinger, bearbeidinger og prioriteringer fra Longyearbyen lokalstyre. Kritiske suksessfaktorer i fremtidige tiltak:

  • Tiltak som kan iverksettes, har egenskaper som gjør at de ikke trenger en prosjektorganisering. Dette er mer i retning av «kontinuerlig forbedring» i linjeorganisasjonen til Longyearbyen lokalstyre. Ansvarliggjøring på tiltak blir viktig.
  • Prosjekter. Dette er mer kompliserte utfordringer som vil kreve samordning, koordinering og kompetanse for å gjennomføres. Det bør kjøres flere prosjekter, men prosjektene må samordnes og koordineres.

Forstudien har bestått av elektronisk spørreundersøkelse og dybdeintervjuer gjennomført i perioden april og mai 2022. Respondenter har vært 202 ansatte i Longyearbyen lokalstyre, 52 politikere i Longyearbyen lokalstyre og 80 bedriftsledere i det lokale næringslivet. I tillegg er det gjennomført 26 personlige intervjuer med en jevn fordeling blant ansatte og politikere i Longyearbyen lokalstyre og næringslivet.

>> Fagrapport fra gjennomført forstudie - prosjekt næringsvennlig lokalstyre (pdf)