Miljøstasjonen håndterer både husholdnings- og næringsavfall og tilrettelegger for økt material- og energigjenvinning, økt sortering og riktig håndtering av farlig avfall

Longyearbyens første «drive in» - bruk port nr. 2
For byens innbyggere blir det en ny opplevelse å ta i bruk den nye miljøstasjonen. Det aller meste foregår innendørs ved at du som kunde kjører din egen bil, sykler eller går inn i hallen for så å kaste avfallet på riktig sted.

Som innbygger skal du benytte porten på sørsiden merket med tallet 2 når du skal levere avfall. Når du kommer inn i hallen finner du på stasjoner for papp, glassemballasje, plastfolie, metallembalasje, elektronikk, vinduer, trevirke, metall, restavfall og deponi (inert avfall). Alle stasjonene er godt merket med hvilket avfall som skal hvor, så her må hver enkelt innbygger ta ansvar for best mulig sortering som igjen gir minst mulig klima- og miljøkonsekvens.

På venstre side av hallen er det en stor ombruksstasjon. Der kan ting som kan gjenbrukes av andre plasseres og innbyggere kan komme for å hente det de ønsker. Ombruksløsningen blir et supplement til bruktbutikken «Bruktikken».

I enden av lokalet finnes et eget rom for farlig avfall. På denne stasjonen skal du som innbygger sette fra deg avfallet på et bord, også sørger de ansatte på miljøstasjonen for korrekt sortering.

Når du har fått levert avfallet ditt kommer du ut porten på vestsiden av hallen.

Nye gjennomsiktige plastsekker
For å sikre god sortering kan det kun leveres gjennomsiktige plastsekker på den nye miljøstasjonen. Plastsekkene er tilgjengelige på Svalbardbutikken og det finnes også et lager på selve miljøstasjonen. (Det koster 100 kroner for 10 sekker). Sorte sekker tillates kun i en kort overgangsperiode. De gjennomsiktige sekkene kan f.eks. brukes til å sortere plastemballasje eller metallbokser før levering.

Sendes til fastlandet
Med få unntak sendes alt avfall som blir levert på miljøstasjonen til fastlandet. Det som kan brukes til å lage ny energi går til et forbrenningsanlegg i Tromsø der det produseres fjernvarme.

Langåpent på torsdager
Tirsdag 12.00 – 16.00
Onsdag 12.00 – 16.00
Torsdag 12.00 – 18.00
Fredag 08.00 – 12.00

Renovasjonsgebyret dekker levering av vanlig husholdningsavfall.

Den nye miljøstasjonen er tilpasset fremtidens miljøvennlige løsninger for avfallshåndtering og erstatter det gamle avfallsanlegget som har for liten kapasitet og ikke tilfredsstiller gjeldende krav. Miljøstasjonen, som har eget solcelleanlegg og lavt energibehov, bidrar til å nå målsetningene for avfallshåndteringen i Longyearbyen om at avfall i Longyearbyen skal håndteres på en slik måte at Longyearbyen fremstår som en verdig innfallsport til en av verdens best forvaltede villmarker og at avfallshåndteringen ressurs- og miljømessig skal være minst like god som på fastlandet.