Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A
Foto av regissør og skuespillere i Helt bort fra tiden

Polardrama i museet & kulturhuset

Torgeir Møkleby og Harald Simonsen omkom begge på Svalbard i 1922 under dramatiske omstendigheter. Dette er utgangspunktet for Scene Helgelands teaterforestilling i kulturhuset.

Teaterstykket "Helt bort fra tiden" er et nyskrevet drama inspirert av norsk polarhistorie - som Scene Helgeland hadde premiere på 11. 5.2012. Torsdag 10.1.2013 kl. 19.30 vises forestillingen i Longyearbyen kulturhus. Billetter a kr 250 (voksen) og kr 150 (honnør/student/barn) kan bestilles via våre billettsider eller i Rabalder kulturkafé.

I forkant, kl. 18.30 på Svalbard Museum, forteller professor i drama ved Høgskolen i Nesna, Tor-Helge Allern, om bakgrunnen for historien.

Torgeir Møkleby fra Sandnessjøen og Harald Simonsen fra Tromsø omkom begge på Svalbard i 1922 under dramatiske omstendigheter, i forsøket på å redde en savnet fangstmann. Deres redningsaksjon utviklet seg nærmest til en thriller i kampen mot isens krefter.. I denne tiden skrev de dagbøker som ble funnet etter deres død, og som har vært utgangspunktet for denne forestillingen.

Forestillingen «Helt bort fra tiden» handler om to unge mennesker fra Helgeland idag, som suges inn i polarhistorien og tvinges til å ta store valg i sine egne liv.

«Helt bort fra tiden» er skrevet og regisseres av Tina Hartvig. Tina Hartvig (f 1962) er fra Oslo. Hun er utdannet skuespiller fra Statens teaterhøgskole i 1983 og har en master i filosofi fra 2010.Tina har jobbet som skuespiller ved flere av institusjonsteatrene i landet, blant annet ved Nordland Teater som Laura i Tennessee Williams stykke Et glassmenasjeri. Hun har også skrevet og satt opp egne forestillinger tidligere.

I hovedrollene for forestillingen finner vi Ida Løken og Richard Olsen.

Richard Olsen (f 1980) er fra Brasøy på Helgeland. Han er utdannet skuespiller fra GITIS – Scandinavia i Århus 2004-2008. Richard har jobbet som skuespiller i Danmark, Finland og Norge. Han har blant annet medvirket i Wicked, Miss Saigon, Spilleman på Taket, Kaptein Sabeltann og Les Miserables.

Ida Løken (f 1974) er opprinnelig fra Oslo. Hun er utdannet skuespiller fra New York og Teaterhögskolan i Helsingfors. Ida Løken har jobbet som skuespiller både i Finland, Sverige og Norge. I flere år jobbet hun ved Nordland Teater der hun blant annet medvirket i Dracula, Peder Seier, Eksil og Fra Regnormenes Liv.

Andre medvirkende

Dramaturg: Terje Lindberg.
Bakgrunnsarbeid: Tor-Helge Allern, Bjørn Økern og Steinbjørn Menzoni Arbeidet er gjort i forståelse med Møklebys etterlatte.
Scenograf og kostymer: Kari Elfstedt.
Produsenter: Kari Renate Nilsen og Anne Meek.