Anmodning om stans av tilreisende turister som har vært utenfor Norden, og som skal til Svalbard.

Longyearbyen Lokalstyre (LL) har systemer og rutiner for å effektivt kunne iverksette de nasjonale påleggene som kom i går. Mange gjør en solid innsats. Offentlige instanser, private bedrifter og enkeltpersoner bidrar i denne samfunnsdugnaden. Tusen takk!

En rekke samfunnsfunksjoner stenges ned, eller går inn i redusert driftsfase. Tiltakene skal bremse spredning av koronaviruset.

Blant annet skal turister og reisende som har vært utenfor Norden (med tilbakevirkende kraft fra og med den 28.02.2020) settes i karantene for en periode på 14 dager. Disse skal oppholde seg på sine respektive hoteller eller Airbnb-utleieenhet.

Det er vertens ansvar, om både å opplyse om, og påse at deres gjester holdes i karantene.

Karantenetid gjelder selvsagt også for fastboende som har vært utenfor Norden. Dette gjøres i egen bopel.

Imidlertid har pålegget om karantene vist seg å være svært krevende å håndtere, både for operatørene som skal ivareta gjester og for fastboende. De nasjonale påleggene er rett og slett ikke tilpasset et lite øysamfunn som Longyearbyen. Jeg mener at dette vil bli en stor utfordring både for nasjonale og lokale myndigheter og samfunnet forøvrig dersom det ikke settes inn tiltak umiddelbart.

Longyearbyen Lokalstyre har vært i kontakt med respektive myndigheter om dette.

Og vi har bedt om umiddelbar stans av tilreisende turister som har vært utenfor Norden, og som skal til Svalbard slik at vi kan håndtere situasjon på en tilstrekkelig måte.

 
Longyearbyen 13. mars 2020
Arild Olsen  
Lokalstyreleder

---