Har du planlagt skutertur i påsken er det som kjent mye å huske på, både når det kommer til utstyr og rådende forhold ute i terrenget.

Hvis du laster ned vår nye innbyggerapp (App store eller Google play) finner du pekere til værstasjoner, skredvarsel og diverse kart bak boksen «Hva lurer du på» - velg så boksen som heter «Ut på tur».

Vær, vind, snøforhold og utstyr kan snu alt på hodet – så her har vi samlet litt lenker: 

Her finner du Unis sine værstasjoner
Her finner du kart på Svalbard fra Sysselmesteren
Les mer om sikkerhet på Svalbard
Her finner du kart over sjøis

Det er også viktig å sjekke skredvarsel før du drar på tur – på Varsom.no finner du varsler.

Viktig!:
Ikke slå av mobilen når du er på tur, og skal du på lengre turer ta med en batteribank.
Et av Sysselmesterens helikoptre er utstyrt med mobildeteksjonssystemet «Lifeseeker».
Systemet er i stand til å oppdage og lokalisere mobiltelefoner nøyaktig, enten i områder med eller uten nettverksdekning (2G, 3G og 4G), samt under ugunstige værforhold.  Dette gjør mobiltelefonen til et «nødfyr» som er i stand til å lede redningsressurser, med stor nøyaktighet, til mobiltelefonen som er i bruk.  

Les mer på Sysselmesterens nettsider

Planlegger du påsken i Longyearbyen? Det er mye å finne på:

Vi viser mange filmer for barn på formiddagen i den stille uke og i helgene, og vi har hele fem nye filmer i ulik sjanger for de voksne, to av dem for barna.

Her kan du lese mer om kinotilbudet i påsken

Se alle våre åpningstider her

Kanskje får du besøk og vil vise dem utstillingene på Nordover?  Da bør du benytte muligheten til å se utstillingen «Vårt arktiske arkiv» før den nedmonteres i midten av april.

Longyearbyen folkebibliotek har åpent de tre første dagene i påsken, og meråpent alle dager klokken 08:00 – 22:00.

Ønsker du å bruke skiløypene kan du sjekke dette løypekartet  – og Nedover alpinbakke har åpent:
25. mars 17:00 - 20:00
28. mars 12:00 - 16:00
1. april 17:00 - 20:00

Kanskje vil du trene litt – eller svømme litt i svømmehallen? 

Fridagene kan også brukes til utekos i byen, ved grillplassen er området til bruk for alle som ønsker, og grill og bålplass er til fri benyttelse. Ta med deg ved eller grillkull, bruk vanlig grillvett og husk å rydde etter deg slik at området er klart til nestemann som kommer.

Eller hva med et besøk til SvalBad – vår egen badstue? Slapp av i badstuvarmen, ta noe kaldt å drikke og svett bekymringene bort! 
Her kan du booke tid 

Se alle våre åpningstider her 

Drar du til fastlandet i påsken? Da må du huske dette:

  • Vi minner om at du lukker alle vinduer og sørger for at radiatorene står på før du drar på påskeferie. Husk også at brannsentralen skal ha strøm selv om du ikke er hjemme.
  • Vinduer som står åpne og radiatorer som er helt stengte er en dårlig kombinasjon. I radiatorene sirkulerer det vann med lite oksygen – det kan derfor lett fryse. Stenger man av radiatoren helt og vinduet står åpent, vil radiatoren kunne fryse og sprekke. Dette kan føre til store vannskader og kostnader.
  • Radiatorer må aldri slås helt av – hjulet må derfor minimum stå på snømerke/frysemerke – da vil ventilen slippe på vann og varme. Det er også viktig å sjekke at pinnen i radiatoren fungerer. Når du skrur på hjulet skal du høre og kjenne at varmt vann slippes på. Hvis det ikke gjør det, må pinnen løsnes. Det gjøres ved å ta av hjulet, slå litt på pinnen (forsiktig med en tang eller noe annet hardt) slik at den er løs og fungerer igjen.
  • Hvis noen har vært og luftet anlegget ditt må du gi beskjed til huseier, da hele husrekken må fylle på anlegget sitt på grunn av luftingen.
  • I gangen har de aller fleste en brannsentral. Mange av disse er koblet til med en stikkontakt. Du må ALDRI ta ut denne stikkontakten. Det kan være fristende for å lade en lommelykt eller et batteri eller noe annet greit i gangen, men da mister du koblingen til direktevarsling brann.
  • Og ser du rennende vann i bitende kulde oppfordrer vi om at du ringer rørleggervakta. Da er det noe som ikke fungerer.

Oppsummert: Lukk alle vinduer, sjekk at varmen står på, åpne dører sånn at alle rom får varme, nyt påskeferien, og gled deg til å komme tilbake til en bolig uten store vannskader.

God påske!