Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Observert 79°

Utstilling i Galleri Svalbard

Velkommen!


Mæhlum1-web.jpg

Ellen Karin Mæhlum (f. 1957) stiller ut grafiske trykk fra serien OBSERVERT-79°N. Ny-Ålesund var et gruvesamfunn, men er i dag et senter for internasjonal arktisk forskning og miljøovervåkning. Naturen i Arktis er såbar er og i løpet av de siste årene har det skjedd store endringer. Breene har minsket og Kongsfjorden, der Ny-Ålesund ligger, har blitt isfri. De siste 18 årene har Mæhlum vært jevning på Svalbard, som deltaker på ekspedisjoner og som bruker av «Kunstnerhytta» i Ny Ålesund. Samarbeidet med forskere har resultert i flere grafikkutstillinger som GEOTRYKK og PLANKTONPORTRETTER.

I serien OBSERVERT-79°N benytter hun egne snapshot som grunnlag for trykkene. I bildene tolkes inntrykk og observasjoner avledet fra samspillet mellom kunst, vitenskap og naturen foran oss. I enkelte arbeider er forskerne og deres måleinstrumenter objektet, i andre er betrakteren trukket inn i bildet og ser på noen som ser eller har sett - noe annet. Intensjon med arbeidet er å vekke undring og reflektere over vår forståelse og oppfatning av naturen og hvordan vi forholder oss til den.

Forbindelsen mellom de ulike grafikkseriene er hennes interesse for naturen og en utforskende holdning til grafikkens tekniske aspekter. Hun har eksperimentert, viderutviklet og tilført grafikken nye særegne og maleriske billeduttrykk.