Arbeidet med å forme fremtidens transport- og logistikkløsninger for Longyearbyen er i full sving, med Longyearbyen lokalstyre (LL) i førersetet. Våren 2023 inngikk vi et samarbeid med Transportøkonomisk institutt (TØI) som har prosjektledelsen med å gjennomføre en forstudie som skal bane vei for bærekraftige og effektive transportalternativer i samfunnet.

Flere aktører

Forstudien er nøye designet for å analysere dagens tilstand i Longyearbyens transportsystem og gi konkrete anbefalinger for fremtiden. Målet er å sikre bærekraftig utvikling, effektivitet og rasjonalitet i transporten som er livsviktig for samfunnet i den arktiske øygruppen.

TØI tar i bruk en omfattende tilnærming i oppdraget, inkludert Questback-undersøkelser, dybdeintervjuer og innsamling av data. Selv om prosjektet ble planlagt allerede i 2022, ble det først operativt i august 2023. I prosessen skal en rekke aktører involveres, inkludert offentlige myndigheter, politikere, næringsliv og innbyggere, hver med sin unike innvirkning og perspektiv.

Verdifull ressurs

Resultatet av prosjektet vil være en grundig fagrapport, planlagt å bli ferdigstilt i løpet av høsten 2023. Rapporten skal til politisk behandling i Longyearbyen lokalstyre. Rapporten har et dobbelt formål - for det første å bidra med Longyearbyens innspill til en ny Svalbardmelding og for det andre til Nasjonal Transportplan, som forventes å bli avsluttet i 2024.

I tillegg vil fagrapporten fungere som en verdifull ressurs for Longyearbyen lokalstyre, som planlegger utvikling av strategier og tiltak for bærekraftig, effektiv og rasjonell transport. Dette vil hovedsakelig omfatte landbasert transport og skipstrafikken over Longyearbyen havn.

Dialogmøte

Prosjektet oppfordrer Longyearbyens innbyggere og næringsliv til å delta i en "Transport- og Mobilitetskafé" som vil finne sted på Nordover den 24. oktober fra 18:30 til 20:30. Dette arrangementet gir samfunnet en unik mulighet til å dele tanker og ideer om transport og mobilitet i Longyearbyen.

Videre vil det også bli holdt et dialogmøte den 25. oktober 2023 med en tverrfaglig gruppe bestående av kunder, leverandører og premissgivere i forhold til transportsystemene. Dette dialogseminaret har som mål å dykke dypere inn i de problemstillingene, utfordringene og mulighetene som TØI til den tid har identifisert.  

Dette prosjektet vil spille en vesentlig rolle i å forme transportlandskapet, og sikre at det overholder prinsippene om bærekraft og effektivitet. Det legger vekt på å inkludere stemmene til alle som er avhengige av Longyearbyens transportsystem.