Skolen har blitt en hjørnestein i samfunnet, og tilbyr et bredt spekter av kunstfag som spenner fra musikk og dans til teater og visuelle kunstformer.

Engasjement og lidenskap

Kulturskoleleder Mona Dahl sier hun er glad over den økende interessen for kulturskolen.

 – Antall elever ved kulturskolen i Longyearbyen fortsetter å øke, og det er fantastisk å se engasjementet og lidenskapen for kunst og kultur blomstre blant våre unge talenter.

Hovedmålet for kulturskolen er å gi barn og ungdom en faglig og kulturell undervisning som gir dem muligheten til å utvikle sine evner innenfor sitt valgte område. Skolen legger også vekt på å ta hensyn til hver elevs kunstneriske utgangspunkt, og samtidig legge grunnlaget for et rikt kulturmiljø i Longyearbyen.

En av de spesielle egenskapene ved kulturskolen er at elevene oppfordres til å samarbeide og inspirere hverandre. Dette oppnås gjennom ulike aktiviteter som kulturkaruseller, dans og musikalske forestillinger. I tillegg bruker skolen aktivt sosiale medier som Facebook for å promotere arrangementer og holde kontakt med elevene og deres familier.

Foto: Max Schweiger

Høydepunkt

Mona Dahl forteller også at det har vært en bemerkelsesverdig økning i populariteten til musikalstudier blant elevene, spesielt blant jentene. Piano er det mest populære instrumentet blant elevene, men skolen tilbyr også undervisning i cello, fiolin, gitar, slagverk og sang.

Elevene selv er fulle av entusiasme for kulturskolen og forteller om betydelig personlig utvikling. 

–  Alle elevene spesielle for skolen, ogvi setter stor pris på hver enkelt elevs bidrag til det kulturelle fellesskapet, sier Dahl.

Høydepunktet i året for kulturskolen er den årlige forestillingen før jul, der alle elevene deltar og viser frem sine kunstneriske talenter. Dette arrangementet er en feiring av samholdet og dedikasjonen til kunst og kultur som elevene har opparbeidet seg gjennom året.

Lys fremtid

Foreldre er også imponert over skolens innsats og har uttrykt at de ofte angrer på at de ikke selv lærte seg et instrument i ungdommen. Kulturskolen i Longyearbyen har med sitt brede faglige tilbud blitt en integrert del av byens rike kulturliv og gir både elever og samfunnet en mulighet til å utforske kunstens verden.

Med 100 elever som nå nyter godt av kulturskolens tilbud, ser fremtiden lys ut for kunst og kultur i Longyearbyen, og skolen fortsetter å være en viktig kilde til kunstnerisk vekst og utvikling for unge talenter i området.

Her kan du lese mer om kulturskoletilbudet i Longyearbyen