Sang, taller og godt oppmøte av store og små var rammen rundt den offisielle åpningen.

Sektorsjef oppvekst og kultur, Anne Jahre oppsummerte solfesten i Longyearbyen på en fin måte - her kan du lese hennes tale:

Kjære alle sammen,

Vi kan trygt si at vi som bor og lever her i Longyearbyen, er mer enn gjennomsnittlig opptatt av lyset enn de fleste andre.

Vi gleder oss over det forsiktige grålyset mot slutten av januar, får gåsehud når himmelen farges i pastell, og stopper opp og ser mot Hiorthfjellet når sola kryper nedover fjellsiden.  

Og nå skal vi endelig feire lyset og solas tilbakekomst i Longyearbyen. 

Etter tradisjonen kommer de første solstrålene over Larsbreen 8. mars og skinner på den gamle sykehustrappa på Skjæringa.

Selve sykehuset fra 1916 er jo borte. Både trappa og sykehuset ble revet i 1978 etter å ha stått tomt i mange år. Men den gangen det var i drift, var det på trappa her at sykepleiere og pasienter gikk ut for å se sola første gang hvert år den 8. mars.

Solfesten har en lang tradisjon i Longyearbyen. Først var det en dag og en kveld, for så på 90-tallet bli ei hel uke. 

Det var også da at noen driftige sjeler fant ut at sykehustrappa skulle bygges opp igjen, og nå samles byens barn her for å synge sola velkommen og spise solboller. 

Men solfestuka byr på mye mer. Vi har solfestrevy og solfestkafe med allsang på Huset, vi har Ta Sjansen i den nye slalåmbakken Nedover, vi har konsert med Ylvis på Kulturhuset, for å nevne noe.

Så krysser vi fingre for at vi har værgudene med oss, og at det blir sol på selve soldagen.

Med det erklærer jeg solfestuka 2024 for åpnet.

Her kan du lese hele programmet for solfestuka

Last ned vår nye innbyggerapp her: